Onze grote droom is verwezenlijkt, dankzij Bouwbedrijf Scheenstra!
Even voorstellen! Wij zijn Wilbert en Henny Eppinga. We zijn in september 2009 getrouwd en zijn woonachtig aan de rand van het dorp in Nijemirdum. Ons gezin bestaat verder uit ons vierjarig zoontje Jesse, zijn tweejarig zusje Mare en sinds half september ons jongste dochtertje Lise.
We zijn de derde generatie op deze locatie en vormen een man-vrouw maatschap.
Vier jaar geleden kwamen we op een omslagpunt terecht. We moesten een keuze maken om ons bedrijf toekomstbestendig te maken. We voelden ons steeds meer beperkt in onze bedrijfsvoering. Op dat moment hadden we het jongvee op een andere plek gestald en deze ruimte werd uiteindelijk te klein. Ook op onze locatie groeide het melkvee als het ware de stal uit. We voelden ons genoodzaakt actie te ondernemen en hebben uiteindelijk besloten om een 2 + 2 stal te laten bouwen met 127 ligplaatsen. Dit in combinatie met melkrobots. We hebben er voor gekozen om het jongvee zelf weer op eigen locatie op te fokken. Inmiddels hebben we grotendeels alle koeien onder één dak. De kalveren in de voormalige stelpboerderij, het jongvee en de droge koeien in de oude, inmiddels aangepaste ligboxstal en het melkvee in de nieuwe stal. We melken momenteel ruim 100 koeien en willen doorgroeien naar 130 melkkoeien. Op deze manier kunnen we het bedrijf optimaal managen.
Om het bouwproces vloeiend te laten verlopen zijn wij in zee gegaan met ‘Agrifirm Exlan’ .
In nauwe samenwerking heeft dit adviesbureau ons tijdens dit traject begeleid. Van financieringen tot vergunningen en van tekeningen tot advisering. Achteraf gezien zijn we erg blij dat we dit bureau in de arm hebben genomen. Je krijgt met zoveel zaken te maken, waarvan je van te voren geen weet hebt.
We hebben daarna een aantal verschillende bouwbedrijven uitgenodigd om een begroting te maken van onze wensen.
Eind augustus 2013 is er begonnen met het graven voor de fundering en amper 5 maanden later, op 14 januari 2014 werden de koeien voor het eerst in de robot gemolken.
Onze keuze om met twee Lely A4 robots te melken is tot stand gekomen na ons grondig te hebben verdiept in de verschillende manieren van melken. Daartoe hebben we verschillende bedrijven bezocht en meegelopen bij een aantal melkveebedrijven. Het ‘Lely’- Robotsysteem bleek uiteindelijk het beste te passen bij onze visie op bedrijfsvoering. We hebben geen moment spijt gehad van deze moderne manier van melken.
Na 4 jaar voorbereiding hebben we “ons project” afgelopen zomer op 15 augustus mogen bekronen met een open dag. Met 22 standhouders en ca. 800 belangstellenden werd deze dag een onvergetelijke gebeurtenis. Onze “droom” is uitgekomen.
Gerelateerd nieuws
Wij hebben veel ervaring in de agrarische sector en u spreekt bij ons met vakmensen zowel in de ontwerp- als… |
Project: verbouwen tot bed en breakfast (Familie Lenis) Gastvrij onthaal in Joure In Joure staat de boerderij van de familie… |